Started Getting Only 18mpg - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
All about MPG All about maximizing your Miles Per Gallon (MPG)

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 21 (permalink) Old 06-05-2014, 11:48 AM Thread Starter
Forum Regular
 
GreysonDeath's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Bakersfield, CA
Posts: 79
Started Getting Only 18mpg

so a month ago i started to notice my '10 xfe was only getting 17-18mpg 99% city driving and i have been easier on the accelerator pedal... so i decided the last two paychecks that i would go through and change fuel filter... air filter... spark plugs, so far i am back up to 22 and climbing, just under 46k miles and she is running smoother, definately noticed a difference after changing the plugs and filters as far as performance goes and she seems to have quieted down a bit more than usual... still breaking in the plugs tho.. went with ac delcos with the Iridium electrode.

Last edited by GreysonDeath; 06-05-2014 at 03:54 PM.
GreysonDeath is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old 06-05-2014, 11:50 AM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
You must mean Iridium

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 06-05-2014, 03:55 PM Thread Starter
Forum Regular
 
GreysonDeath's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Bakersfield, CA
Posts: 79
i did... not sure why i said lithium... ah well
GreysonDeath is offline  
 
post #4 of 21 (permalink) Old 06-07-2014, 05:25 PM
Super Moderator


 
Plain Jane's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Montreal, Quebec
Posts: 3,860
Garage
22 still seems a bit low for an XFE. Does the steering wheel or brake pedal vibrate, or have you noticed a slight pull to the left or right? You could have a sticky slider pin. It happens to me sometimes.

I'm due for brake service.

'07 Eclipse GT build thread - 280whp, 254wtq
Plain Jane is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 06-07-2014, 06:31 PM Thread Starter
Forum Regular
 
GreysonDeath's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Bakersfield, CA
Posts: 79
no unusual vibrations, or pulls, except for when taking off, slight torque steer to the right... always adjust for that tho... I also do 99% city driving and it is less than 5 miles from where I love to where I work, commute takes 6 mins, 8 if slow traffic... and I drive from home to work and back every day.
GreysonDeath is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old 06-07-2014, 06:47 PM
Contributor
 
FloodKillaz's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Lancaster, Pa
Posts: 278
Garage
Im getting 28 city in my 2010, running factory intake set up for now. I will put my typhoon back on after my next tire rotation and oil change. its even higher.

2010 Cobalt LT K&N TYPHOON INTAKE
2004 Cavalier LS clone
2003 Saturn L200 Fully loaded-Sold
1987 Toyota Celica
FloodKillaz is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 06-07-2014, 07:05 PM
Super Moderator


 
Plain Jane's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Montreal, Quebec
Posts: 3,860
Garage
Torque steer? Are you launching often? That and the fact that the car might never get to reach normal operational temperature (burning rich) might be the cause of your poor MPGs.

'07 Eclipse GT build thread - 280whp, 254wtq
Plain Jane is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 06-08-2014, 10:36 PM Thread Starter
Forum Regular
 
GreysonDeath's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Bakersfield, CA
Posts: 79
I never launch the car, it wasn't designed for it... I let off the clutch, give it a little bit of gas and shift around 2700 RPM... and due to the short commute time, I know it gets up to 176*F as far as coolant temp goes... I normally get 20 city average... I don't shift right at 2150RPM or whenever the shift light normally comes on, because I don't want to be that person that takes 5 blocks to get up to 30mph... it is a combination of the short commute and my driving style... I believe anyways...
GreysonDeath is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old 06-09-2014, 06:28 AM
Cobalt Specialist
 
JacksonWilder3's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Wasilla, Alaska
Posts: 1,067
I can cruise going 67 and get 41-42...

I caught a video of the other day.. kept it stedy at 70 and my Inst. was reading 47 MPG, I got about a 3 minute long video of me driving on straight flat road.


2010 Cobalt 2LT Sports Package
2.5% tint all the way round.
SUPRRAAACHARRRGGEDDD
2.9 pulley, 60# Injectors, Injen 2.5" intake
55 Watt 6000K Hi/Lo HID's
35 Watt 5000K Fogs
Black SS 17" Wheels
Debadged
Spyder 3" Carbon Fiber Antenna
YAKIMA ROOF RACK WITH 40" LIGHTBAR
2.5' ZZP DP
Full set of Black Recaros
Eibach sportlines for teh low.
Front and rear SS lips
JacksonWilder3 is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 06-09-2014, 07:28 AM
Prospect
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 15
The only time my xfe got below 30 was when the "intake camshaft position actuator solenoid" went bad. It caused a shuddering and the check engine light came on. Changing the upstream o2 sensor might also help.
gbreadman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome