SRI Issues - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
Engine Mods Talk about Chevy Cobalt Engine Modifications here.

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 01:22 PM Thread Starter
Newcomer
 
CharlOtteBalt's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Charlotte, nc.
Posts: 27
Garage
SRI Issues

So I bought the K&N Typhoon sri a while ago and had noticable problems. Then maybe two months I kept getting CELS almost every other day, all I did is take out the MAF and clean it then it would go away. Other problems were rough idles in any weather somedays I would go to start it up and it would choke and turn off. SO after about three months of this I put in my old Intake and nothing has happend. The rough idls and CELS have gone away. So obviously the only thing I can think of is I have a 2008 Ls 2.2. And in the instruction it ask for me to connect an air injection tube to the underside of my SRI (anyone who has the same make and model may know what I mean). The problem is I can't find the tube is talking about, unless its further down. so I just capped the part of my intake off. So if anyone has any resolutions or can send my any pictures of where the missing tube is that would be awesome! Thanks, you guys are great. And I apologize for my car illiteracy

Mods
-Full Injen Intake
-Blue Under Dash Neons
-Custom Painted Trim
-Antenna Delete
CharlOtteBalt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 01:27 PM
Cobalt Specialist
 
stickx911's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 1,336
Garage
if you could not find the tube, you probably dont have it. some do, some dont. It's called SAI (or secondary air intake I believe). You did right by plugging it. I have the same year/make/and intake and have no issues. I'll think if I can see what went wrong, but I cannot think of anything off the top of my head. good luck

stickx911 is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 01:41 PM
Forum Regular
 
martin_hl2's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chicoutimi, Quebec, Canada
Posts: 74
rough idling can be caused by a dirty throttle body, even if it is not noticeable with the stock intake. try to clean it and see if it does a difference

2006 Chevy Cobalt LS Automatic, Trifecta Tuned, 2.4TB, 2.4 IM, LSJ Header, 2.5" ZZP Downpipe w/ High Flow Cat, AEM CAI w/ K&N Filter
martin_hl2 is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 02:06 PM
Cobalt Specialist


 
Join Date: Nov 2009
Location: Ft. Riley, KS
Posts: 1,115
Quote:
Originally Posted by CharlOtteBalt View Post
So I bought the K&N Typhoon sri a while ago and had noticable problems. Then maybe two months I kept getting CELS almost every other day, all I did is take out the MAF and clean it then it would go away. Other problems were rough idles in any weather somedays I would go to start it up and it would choke and turn off. SO after about three months of this I put in my old Intake and nothing has happend. The rough idls and CELS have gone away. So obviously the only thing I can think of is I have a 2008 Ls 2.2. And in the instruction it ask for me to connect an air injection tube to the underside of my SRI (anyone who has the same make and model may know what I mean). The problem is I can't find the tube is talking about, unless its further down. so I just capped the part of my intake off. So if anyone has any resolutions or can send my any pictures of where the missing tube is that would be awesome! Thanks, you guys are great. And I apologize for my car illiteracy
I have the a 2008 also, you need to hook that hose up underneath, it runs just above the radiator, you were supposed to disconnect the hard extention to the old airbox and use the short soft hose to connect into the bottom that you capped off, no problems outta mine, had it for about 2 weeks now...

2008 Black Cobalt LT Sedan - SOLD
2009 Rally Yellow Cobalt SS/TC Coupe - SOLD
2002 Alpine White Impreza WRX - CURRENT
USAMPDUFFY is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 02:37 PM
Cobalt Specialist
 
stickx911's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 1,336
Garage
my '08 didn't have the extra hose.

stickx911 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 04:39 PM
Contributor
 
FearlessZero's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Monterey Park, CA
Posts: 446
Did you disconnect the battery first before taking apart anything on the car? The believe the instructions stress that in the beginning.



Mods:
Engine- K&N SRI Intake, NGK Iridium IX Spark Plugs, Corsa Touring Cat-Back Exhaust
Suspension- FE5 SS/TC Springs, FE5 Control Arms, Koni Yellow Sport Shocks/Struts, DC Sports Strut Tower Brace
Brakes- PowerSlot Rotors, Hawk HPS Brake Pads
Wheels- 17" Tenzo RS5 Rims (Gunmetal), BFGoodrich G-Force Sport 225/45/17 tires
Exterior- Removed Side Moldings
Interior- Pioneer FH-P800BT, Pioneer 3-Way 6x9 Speakers, Carbon Fiber Interior Trim Kit

Future: 2.4L Intake Manifold, Bad-Mab Header, ZZP 2.5" Downpipe, Trifecta Tune, Eibach Sway Bar Kit, Russel SS Brake Lines
FearlessZero is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 04:41 PM
Cobalt Specialist
 
Join Date: Nov 2007
Location: Sunshine State
Posts: 1,250
What "hose" are you guys referring to? The 08 still has a hose from the valve cover to the intake after the MAF. I think they also have the SAI -- a tube that goes into the top of the filter box. OP please post some pics of the hose(s) you had issues with. If you had a CEL then you should get the DTC code -- to identify the specific cause.

Ex-Cobalt Owner
Red07SSNA is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 04:45 PM
Contributor
 
FearlessZero's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Monterey Park, CA
Posts: 446
Quote:
Originally Posted by Red07SSNA View Post
What "hose" are you guys referring to? The 08 still has a hose from the valve cover to the intake after the MAF. I think they also have the SAI -- a tube that goes into the top of the filter box. OP please post some pics of the hose(s) you had issues with. If you had a CEL then you should get the DTC code -- to identify the specific cause.
+1 getting or renting a code reader and posting it here will help us narrow down your issue.



Mods:
Engine- K&N SRI Intake, NGK Iridium IX Spark Plugs, Corsa Touring Cat-Back Exhaust
Suspension- FE5 SS/TC Springs, FE5 Control Arms, Koni Yellow Sport Shocks/Struts, DC Sports Strut Tower Brace
Brakes- PowerSlot Rotors, Hawk HPS Brake Pads
Wheels- 17" Tenzo RS5 Rims (Gunmetal), BFGoodrich G-Force Sport 225/45/17 tires
Exterior- Removed Side Moldings
Interior- Pioneer FH-P800BT, Pioneer 3-Way 6x9 Speakers, Carbon Fiber Interior Trim Kit

Future: 2.4L Intake Manifold, Bad-Mab Header, ZZP 2.5" Downpipe, Trifecta Tune, Eibach Sway Bar Kit, Russel SS Brake Lines
FearlessZero is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 05:23 PM
hawaii icon
Staff Alumni
YourCobalt of the Month Winner
YourCobalt.com Premium Member


 
agita_san's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Makakilo, Hawaii
Posts: 3,089
Garage
I have an 08 2:18:59 PM 2.2 and I've installed the K/N sri as well. I dunno why but some have an sai and some don't. My car did NOT have the sai so I just capped off that hole. No problems yet. Disconnect your battery, recheck all of your seals and clean everything off...see what happens.

Aspire to Inspire the Aspirations of the Inspirational
www.facebook.com/islandecotecs
agita_san is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 04-30-2010, 06:38 PM
YourCobalt.com Premium Member


 
finnscobalt's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lower Alabama
Posts: 2,473
Send a message via Yahoo to finnscobalt
Quote:
Originally Posted by agita_san View Post
I have an 08 2:18:59 PM 2.2 and I've installed the K/N sri as well. I dunno why but some have an sai and some don't. My car did NOT have the sai so I just capped off that hole. No problems yet. Disconnect your battery, recheck all of your seals and clean everything off...see what happens.
Same here, I have a 2007 LS 2.2 with no SAI. No problems yet, just capped off the big hole and connected the small hole. Did have CEL's but they were related to a cracked cat/downpipe, the dealer said it was the intake, but I called BS on them and showed them why, I marked the hardware on the intake to easily see if they came loose, dealer never touched the intake.



sig pic courtesy of GBALT05
finnscobalt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome