2004 Escape Problem - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
Other Cars Talk about cars other than the Chevy Cobalt here

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 09:54 PM Thread Starter
Forum Regular
 
10cobalt's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Clinton Twp, MI
Posts: 140
Garage
2004 Escape Problem

so i figured maybe some people here might be able to help me out, my dads car is a 2004 Ford Escape 4wd, he has been having a problem lately of the car not shifting into overdrive like normal (it still will just takes coercing), and feeling as if it is being held back like dragging, the rear brakes are still the originals and the car has 70,000 miles and the brake pads look like they still have life left on them, i noticed tonight that the emergency brake light is very slightly dimmed (with the cluster off), maybe you guys could help tell me what this problem could be.... thank you in advance

drive it like you stole it!

Sig thanks to padlock
10cobalt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 09:55 PM
YourCobalt of the Quarter Winner
YourCobalt of the Month Winner


 
BankerBalt's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Eagan MN
Posts: 4,647
Garage
it's a ford, that's your problem.

Forged L61 BW S252 Turbocharged Showoff Thread
BankerBalt is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 09:57 PM
Banned


 
Join Date: Feb 2009
Location: Mechancisburg, PA
Posts: 7,805
Send a message via AIM to camopaint0707
Quote:
Originally Posted by 10cobalt View Post
so i figured maybe some people here might be able to help me out, my dads car is a 2004 Ford Escape 4wd, he has been having a problem lately of the car not shifting into overdrive like normal (it still will just takes coercing), and feeling as if it is being held back like dragging, the rear brakes are still the originals and the car has 70,000 miles and the brake pads look like they still have life left on them, i noticed tonight that the emergency brake light is very slightly dimmed (with the cluster off), maybe you guys could help tell me what this problem could be.... thank you in advance
try flushing the transmission
check all the brakes and lines, try even bleeding them, check the fluid
check the light on the panel



camopaint0707 is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 09:57 PM
YourCobalt of the Quarter Winner
YourCobalt of the Month Winner


 
BankerBalt's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Eagan MN
Posts: 4,647
Garage
but in all seriousness, i sort of had that problem with my old cavalier where the brakes were worn down and they ended up sticking, creating a drag. the reason why it's probably not wanting to go into OD is because it feels that there is a drag (sort of the same as if you were going up a hill) replace the brakes and see what happens.

Forged L61 BW S252 Turbocharged Showoff Thread
BankerBalt is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 09:59 PM Thread Starter
Forum Regular
 
10cobalt's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Clinton Twp, MI
Posts: 140
Garage
Quote:
Originally Posted by camopaint0707 View Post
try flushing the transmission
check all the brakes and lines, try even bleeding them, check the fluid
check the light on the panel
the transmission just was flushed with no progress in solving the problem. and thanks camo i will try those tomorrow im thinking we should just change the brakes because i dont understand how they can last 70k when the fronts have already been done twice

drive it like you stole it!

Sig thanks to padlock
10cobalt is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 10:00 PM
Banned


 
Join Date: Feb 2009
Location: Mechancisburg, PA
Posts: 7,805
Send a message via AIM to camopaint0707
well yes i would change them, banker might be onto something about the trans as well



camopaint0707 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 12-26-2010, 10:00 PM Thread Starter
Forum Regular
 
10cobalt's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Clinton Twp, MI
Posts: 140
Garage
Quote:
Originally Posted by BankerBalt View Post
but in all seriousness, i sort of had that problem with my old cavalier where the brakes were worn down and they ended up sticking, creating a drag. the reason why it's probably not wanting to go into OD is because it feels that there is a drag (sort of the same as if you were going up a hill) replace the brakes and see what happens.
haha we think alike

drive it like you stole it!

Sig thanks to padlock
10cobalt is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 12-27-2010, 05:47 AM
YourCobalt.com Premium Member


 
finnscobalt's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lower Alabama
Posts: 2,473
Send a message via Yahoo to finnscobalt
Is that thing front whell or rear wheel drive? And I agree, its a Ford, that is the problem.



sig pic courtesy of GBALT05
finnscobalt is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 02-04-2011, 03:17 AM
Forum Regular
 
cr8054's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: North Jersey
Posts: 56
Garage
Quote:
Originally Posted by 10cobalt View Post
so i figured maybe some people here might be able to help me out, my dads car is a 2004 Ford Escape 4wd, he has been having a problem lately of the car not shifting into overdrive like normal (it still will just takes coercing), and feeling as if it is being held back like dragging, the rear brakes are still the originals and the car has 70,000 miles and the brake pads look like they still have life left on them, i noticed tonight that the emergency brake light is very slightly dimmed (with the cluster off), maybe you guys could help tell me what this problem could be.... thank you in advance
Not sure if the 04 was affected, but my friends 2007 Escape had a recall on the transmission. Not sure what the problem was.
cr8054 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome