A Few CEL's and Some Thoughts... - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
Problems and Service Talk about any mechanical problems you are having

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 11-13-2012, 08:09 AM Thread Starter
Forum God
 
Join Date: Feb 2010
Location: KCMO
Posts: 2,204
Garage
A Few CEL's and Some Thoughts...

The old lady's G5 tossed a few codes the other day...

Got one for a oxygen sensor bank 1 (guessing it's crapped out...car has about 70k on it and nothing has been touched...all the wiring looks good and everything is plugged in still)

Figured the coolant temp sensor took a shit too as I got numerous codes for coolant not up to temp, etc. I tried flushing the system and it read for about half a day, then gave me the COOLANT TEMP: ---* on the DIC again.

***ker.

Figure it's time for a new temp sensor or t-stat stuck open? Maybe an o2 as well?

Anyone else ran into these issues with a car that's only 3~ years old?

The Racekar - SOLD!: http://www.youtube.com/watch?v=fIW9XK_WMR4
2007 Cashmere Metallic Chevy Cobalt LT Sedan...totaled 04/11/2011
2010 VR Cobalt 2LT Sedan Debadged, ZZP Intake, Custom 2.5" Exhaust/Borla Pro XS, FE5 Bidnez with KSport Springs.
Previously dumped on BC Xtreme Low's...RIP LOWLYFE :(
bluegtp91 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 11-13-2012, 08:16 AM
Staff Alumni
 
money_man's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Halifax, N.S
Posts: 3,127
O2 sensors seem to be typical. Chev sucks with coolant temp sensors. Gp's had problems with theirs too

2009 Ford Escape Limited - 3.0L, 6 speed auto, 4x4, 25/33 city/hwy imp mpg.
2017 F150 XLT-XTR - 5.0L, 4x4, 3.55's, E-locker, xtr chrome package, fx4 off-road package.
20/25 imp mpg
money_man is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 11-13-2012, 08:46 AM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
Might just be a bit of corrosion on the temp sensor tab. Try cleaning it first.

As for the O2 clear the code and see if it comes back. Excessive moisture in the exhaust may cause an out of place or eratic O2 code. GM has a bulletin on this somewhere.

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 11-13-2012, 10:52 AM Thread Starter
Forum God
 
Join Date: Feb 2010
Location: KCMO
Posts: 2,204
Garage
Quote:
Originally Posted by money_man View Post
O2 sensors seem to be typical. Chev sucks with coolant temp sensors. Gp's had problems with theirs too
GP's had the issue because of the way it sat in the radiator and the dex would sludge it up.

Most of the time the sensor was never bad, just too covered in crap to read.

Quote:
Originally Posted by Coby7 View Post
Might just be a bit of corrosion on the temp sensor tab. Try cleaning it first.
That seems easy enough. Guess I'll give that a go around as well.

Quote:
Originally Posted by Coby7 View Post
As for the O2 clear the code and see if it comes back. Excessive moisture in the exhaust may cause an out of place or eratic O2 code. GM has a bulletin on this somewhere.
Cat's ever clog on these cars? That was the next thing I was leaning towards.

The CEL's apparently came back on her drive to work this morning but it might just be from the insta-frost we had and 40+* drop in temps over the weekend. 75* one day, that night...ice and 29*. Love it. I'm gonna re-check tonight for the o2 code regardless.

The Racekar - SOLD!: http://www.youtube.com/watch?v=fIW9XK_WMR4
2007 Cashmere Metallic Chevy Cobalt LT Sedan...totaled 04/11/2011
2010 VR Cobalt 2LT Sedan Debadged, ZZP Intake, Custom 2.5" Exhaust/Borla Pro XS, FE5 Bidnez with KSport Springs.
Previously dumped on BC Xtreme Low's...RIP LOWLYFE :(
bluegtp91 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 11-13-2012, 04:47 PM
Staff Alumni
 
money_man's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Halifax, N.S
Posts: 3,127
Cats do clog on these. A lot of ppl mention getting theirs replaced before exhaust warranty runs up. Should be smelling eggs or something or a loss of power

2009 Ford Escape Limited - 3.0L, 6 speed auto, 4x4, 25/33 city/hwy imp mpg.
2017 F150 XLT-XTR - 5.0L, 4x4, 3.55's, E-locker, xtr chrome package, fx4 off-road package.
20/25 imp mpg
money_man is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 11-15-2012, 10:43 AM Thread Starter
Forum God
 
Join Date: Feb 2010
Location: KCMO
Posts: 2,204
Garage
Whelp.

Two days...cleared codes the 13th.

She hasn't had anything since.

Might just toss in a new ACD o2 anyways for lulz.

Thanks peoples.

The Racekar - SOLD!: http://www.youtube.com/watch?v=fIW9XK_WMR4
2007 Cashmere Metallic Chevy Cobalt LT Sedan...totaled 04/11/2011
2010 VR Cobalt 2LT Sedan Debadged, ZZP Intake, Custom 2.5" Exhaust/Borla Pro XS, FE5 Bidnez with KSport Springs.
Previously dumped on BC Xtreme Low's...RIP LOWLYFE :(

Last edited by bluegtp91; 11-15-2012 at 10:46 AM.
bluegtp91 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 11-15-2012, 04:09 PM
Staff Alumni
 
money_man's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Halifax, N.S
Posts: 3,127
Hope it works out for ya. I personally do overkill so I changed mine the first time a code popped up

2009 Ford Escape Limited - 3.0L, 6 speed auto, 4x4, 25/33 city/hwy imp mpg.
2017 F150 XLT-XTR - 5.0L, 4x4, 3.55's, E-locker, xtr chrome package, fx4 off-road package.
20/25 imp mpg
money_man is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome