Traction Control and ABS Light - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
Problems and Service Talk about any mechanical problems you are having

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 06:37 AM Thread Starter
Forum Regular
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 142
Traction Control and ABS Light

Good morning

I have a 2006 LS (Pontiac Pursuit) automatic with a 2.2 l. The traction control and ABS lights come on but only when I put the tranny in reverse. If I start the car and put in drive,brake, etc, lights won't come on until the tranny is in reverse.

Pulled and checked fuses(TCM/BCM,ABS),disconnected battery and pulled 50 amp fuse in the trunk....

Disconnected, cleaned and re-connected front wheel speed sensors(have not done the rears as the access is a little harder but will probably do them sometime this week if the problem does not go away)

Anybody else has an idea on what to check!

Thanks

Last edited by fl1000; 10-14-2013 at 03:31 PM.
fl1000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 06:52 AM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
Make sure your parking brake lever is all the way down....

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly

Last edited by Coby7; 10-14-2013 at 08:05 AM.
Coby7 is offline  
post #3 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 08:55 AM Thread Starter
Forum Regular
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 142
Thanks for that response COBY ...parking brake was all the way down...but I did pull it up and back down again to do a "reset " but the problem is still there

Any more ideas... the anti rust was done a couple days ago so mabe a connector got dirty somewhere...
fl1000 is offline  
 
post #4 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 01:17 PM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
Are your back-up lights coming on?

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
post #5 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 01:43 PM Thread Starter
Forum Regular
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 142
Yes, back-up lights work...

Pulled the two connectors at rear wheels ,cleaned with contact cleaner and re-installed....
same problem, both lights only come on when the tranny is put in reverse and they come on before i let go of the brakes. When I turn the car off and re-start, the lights are off...I put the tranny in drive and let the car move forward, the TC and ABS lights don't come on. As soon as i put the tranny back in reverse they come on???????????
fl1000 is offline  
post #6 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 02:32 PM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
Looks like "BCM" is not getting the signal from the park neutral switch on TCM. Maybe clean that connector on top of transmission. Try pulling and re-inserting P1 and P2 from BCM. Disconnect battery first.

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
post #7 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 03:36 PM Thread Starter
Forum Regular
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 142
Just drove 20 km's and the lights never came on,car drove fine.When I got to destination and put the car in park, both lights came on and drove back home with both lights on and car still drove fine.

When I got home, I shut down the car, wait a few seconds and restart it...lights were off but now they came back on when i put the car in drive...
Is there a relay beside the fuses that could cause the TC and ABS lights to come on?

---------- Post added at 06:36 PM ---------- Previous post was at 05:36 PM ----------

Is the park neutral switch on TCM accessible from the top or is it under the car.
Do you have a picture or GM drawing that shows where it is?

Thank you again COBY7 for the info

Pi and P2 were already disconnected and re-inserted while the battery was disconnected this morning. Both connectors were cleaned two years ago and di-electric grease applied ...that was a fix for TC light on accompanied by hard shifting

Last edited by fl1000; 10-14-2013 at 03:56 PM.
fl1000 is offline  
post #8 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 04:16 PM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
post #9 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 04:46 PM Thread Starter
Forum Regular
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 142
Looks like we have a winner!

Pulled the connector of the tranny , cleaned with contact cleaner and re-installed.

Started the car and shifted in reverse-no lights...a few feet back in reverse, a few forward in drive ( car is in the garage) back in park and TC-ABS lights are a no show...
Will drive the car to work tomorrow and see if it comes back...

Thanks a million COBY7...what would we do without you !!!!!!!!!!

Last edited by fl1000; 10-14-2013 at 04:57 PM.
fl1000 is offline  
post #10 of 27 (permalink) Old 10-14-2013, 05:48 PM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
You would spend a lot of money at the dealer and I would be poor.

---------- Post added at 09:48 PM ---------- Previous post was at 09:47 PM ----------

Wait a minute, I am poor.

---------- Post added at 09:48 PM ---------- Previous post was at 09:48 PM ----------

But a happy poor. Happy to help !!!

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome