Car Shaking Only at 55-60 Mph. - Chevy Cobalt Forum / Cobalt Reviews / Cobalt SS / Cobalt Parts
Problems and Service Talk about any mechanical problems you are having

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 08-08-2015, 07:25 AM Thread Starter
Newcomer
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3
Car Shaking Only at 55-60 Mph.

I have an 05 cobalt. For whatever reason, the car only shakes at 55-60 mph.

Anything over or under and its perfectly fine. It sounds like its in the drive front wheel but when i look , nothings loose.

Also just to be clear , the steering wheel doesnt shake. It sounds like it's under my foot or near the pedal.

I also just had all wheels balanced and it fixed nothing.

Any ideas? I think the thing that perplexes me is that it only happens in that 5-10 mph window , nowhere else.

Thanks
dlions2255 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 08-08-2015, 09:39 AM
Super Moderator
YourCobalt.com Premium Member


 
Coby7's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Magnetic Hill, New-Brunswick
Posts: 11,820
Garage
Resonant frequency, bad strut maybe.

Every minute spent angry is a happy minute lost for ever and ever!!!
Drives 2016 Cocoa Buick Encore 1.4L Turbo auto KL4CJDSB2GB652675
Drives 2016 Sunset Orange Trax LT1 1.4L Turbo auto 3GNCJPSB8GL142716

Never drive faster than your guardian angel can fly
Coby7 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 08-29-2015, 04:01 AM
Prospect
 
Join Date: Aug 2015
Location: Wilmington, North Carolina
Posts: 31
I have an 06 four door ls. I Just replaced my entire struts and strut assemblies and mine still does it in that window (about 53-62 or so). Just got a new set of tires and it toned it down quiet a bit. I also had all of my rims checked before and after tires for balance and to see if they were bent at all, nothing wrong was found. If you figure out what it is let us know! Im about to start replacing everything else, starting with the ball joints, control arms, and such.
pkerpure is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 09-01-2015, 04:57 PM
Initiate
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 49
My 07 also has a vibration thats most noticeable about 60mph. No steering wheel shakes. I had my front/rear wheels balanced and it got better but its still there. I know my front left shock is blown and the rear lower control arm bushings are shot (common issue). I'm going to swap on some other 4x100 wheels and tires from my escort to see if its a tire/wheel issue.

I wonder if a wheel balance tester would find a slight unbalance that would resonate at ~60mph, or if they don't spin up fast enough to really detect it.

Last edited by economichitman; 09-01-2015 at 04:59 PM.
economichitman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome